Buku Pilihan Saya

 BUKU-BUKU PILIHAN


1

Judul: Prophetic Parenting: Cara Nabi Mendidik Anak.
Penulis: DR. Muhammad Nur Abdul Hafizh Suwaid

Kiri : Edisi Bahasa Melayu. Kanan: Edisi Bahasa Indonesia.

 Ulasan

Berdasarkan kajiannya terhadap Sirah Nabawiyah dan As-sunnah, penulis mengungkap bahawa pendidikan anak itu bermula sejak kedua-dua ibu dan bapanya bernikah. Hubungan ibu dan bapa kepada anak adalah penentu kepada kemenjadian anak itu sendiri, daripada proses soleh atau atau tidak mereka itu dan sejauh mana mereka mahu melakukan kebaikan. 
Dari sifat ibu bapalah lahirnya anak yang soleh dan solehah, mahukan kebaikan, bukan sekadar secara teori malah secara praktis.
Penulis menekankan hubungan anak dengan ibu, hubungan ibu bapa dengan kaum keluarga, dengan orang sekeliling mereka malah paling penting hubungan ibu bapa dengan Allah subhanahu wa taala, pemilik mereka semua.
Selain itu, penulis turut mencadangkan penggunaan medium dan media yang sesuai dengan anak, berdasarkan kesimpulan beliau daripada hasil penelitian metod pendidikan Islam, pendidikan cara Nabi dan ulasan pakar pendidikan Islam.

Buku ini berasal dari bahasa Arab, dan diterbitkan pertama kali di Nusantara oleh penerbit Indonesia. Namun kami dapati ada penerbit di Malaysia yang sudah mengalihbahasakannya ke dalam bahasa Melayu.

Testimoni

“Setiap keluarga Muslim memerlukan buku bagi perpustakaan peribadi mereka, untuk dirujuk, dan seluruh panduan yang Nabi titipkan di dalamnya dapat diaplikasikan dalam bentuk yang praktikal.

Doktor Mahmud ath-Thahhan,Ketua Jabatan Tafsir dan Hadits, Fakulti Syariah Universiti Kuwait.

Bagaimana Mendapatkannya?

  • Beli di toko buku online seperti bukuonline2u.com. Kedai buku yang mengimport buku-buku Indonesia turut menjualnya, seperti Galeri Buku Syabab, Bangi dan Fajar Ilmu Baru, Wisma Yakin.
  • Beli melalui penjual persendirian. Google tajuk buku untuk lebih info.
  • Pesan dari rakan di Indonesia. 
  • Pesan daripada Tuan Asyraff Hafdzan Abdullah melalui Whatsapp 019-3939 094.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...